KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODYJÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Flora Českého Švýcarska [ Flora ]

České Švýcarsko je tvořeno převážně pískovci, na kterých je půda velmi chudá pro růst rostlin. I přesto však v této oblasti najdeme celou řadu zajímavých druhů.

V hlubokých roklích a soutěskách a kaňonech dochází k ojedinělému jevu odborně nazývanému klimatická inverze - hromadění studeného vzduchu na dně roklí a velkému zahřívání na vrcholcích skal. Díky této klimatické inverzi můžeme v poměrně nízkých nadmořských výškách nalézt podhorské a horské druhy rostlin, jako je pamětnice prehistorických časů plavuň pučivá, červenoplodý čípek objímavý nebo žlutě kvetoucí violka dvoukvětá. Z říše stromů jsou pro tyto polohy charakteristickými zástupci smrk ztepilý a dnes již vzácná jedle bělokorá.

Na zastíněných stěnách skal a malých rašeliništích se skrývá před zraky návštěvníků symbol Českého Švýcarska rojovník bahenní. Stejně dobře se na těchto místech daří také klikvě bahenní, suchopýru pochvatému - typické rašeliništní rostlině s bílým chmýřím anebo velmi nenápadnému sedmikvítku evropskému. Suché vrcholky skal jsou pokryty keříčky vřesu, brusinky a především všem dobře známé borůvky. I ta nejnepřístupnější místa a vrcholky skal nejsou žádnou překážkou pro borovici lesní, která vzdoruje nepříznivým okolním podmínkám.

Vedle pískovců jsou pro oblast Českého Švýcarska typické čedičové vyvřeliny (Růžovský vrch), které prorazily starší vrstvu pískovců. Lepší půda na těchto horninách je zárukou výskytu bohatších rostlinných společenstev, jako jsou bučiny, kde se vyskytují např. lilie zlatohlávek, kyčelnice devítilistá, zvonek broskvoňolistý, nebo rozrazil horský.

Podél vodních toků (Kamenice, Křinice) je život bohatší nejen v živočišné říši, ale přibývá i spousta rostlin. Nechybí zde skvostný posel jara chráněná bledule jarní, kapradina s přiléhavým názvem pérovník pštrosí anebo další památka na dávnou minulost naší Země přeslička luční.

Mezi skvosty přírody Českého Švýcarska patří orchidea prstnatec májový dříve nazývaný vstavač májový, kterému se dobře daří na mokrých loukách, jež jsou pro jeho výskyt vyhlášeny za přírodní rezervace. Naopak velmi běžnou květinou oživující zeleň příhraničních lesů je léčivý náprstník červený, který zde sice není původní, ale bez jehož růžových trubkovitých květů si již nelze tento kraj představit.

Převládající vegetací v Českém Švýcarsku jsou lesy, jejichž skladba je značně pozměněná lidskou činností. Zatímco dnes je nejčastější dřevinou smrk ztepilý, v původních porostech převažovali borovice lesní, buk lesní a jedle bělokorá(dnes se vyskytuje jen ojediněle). Mezi dřevinami se vyskytují i zavlečené druhy, z nichž zejména borovice vejmutovka způsobuje značné škody na bylinném patru, a proto dochází k jejímu nahrazování původními druhy.

Skály a vlhké klima jsou jako stvořené pro mechy a lišejníky. Jen oko zkušeného znalce dokáže v zelených kobercích nejrůznějších odstínů rostoucích na skalách, pařezech nebo i jen tak na zemi rozeznat na stovku druhů mechů nejen rašeliníků, ale i řadu dalších např. ploník, bělomech apod. Mezi mechy je největší vzácností chudozubík Brownův, který v České republice najdeme jen právě v Českém Švýcarsku. Mezi lišejníky je to bezesporu děratka, která si z celého světa vybrala za svůj domov jen severní a Východní Čechy.

Na závěr už jen zmínka o kdysi slavné kapradině Českosaského Švýcarska. Na vlhkých skalních stěnách rostl blánatec kentský, který se běžně vyskytuje v Anglii či severozápadní Francii. Naneštěstí tento tajemný návštěvník ze západních krajin zřejmě z Českosaského Švýcarska vymizel, snad i díky vášnivým sběratelům, kteří si jej lisovali do herbáře. Nezbývá než doufat, že někde v nepřístupných skalních zákoutích přetrval až do dnešních dnů, kde čeká na své znovuobjevení.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ceskesvycarsko.cz

Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 29.09.2004 v 09:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba