KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PODYJÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Kyselica - zelná polévka [ Specialita k jídlu ]

Kyselica - zelná polévka

Ingredience:
1/2 litrový hrníček fazole
zeleninu: mrkev, petržel, cibulu, česnek a celer
sterilované nebo bečkové zelí / asi malou sklínku (1 litr)
trochu hřibů (čerstvých nebo sušených)
6 vajíček,
šlehačka,
2 lžíce hrubé mouky
Příprava:
Večer, den před vařením si opereme a zalijeme fazolu (asi 1/2 litrový hrníček fazole). Když chceme míň polívky, dáme míň fazole. Druhý den fazolu zalijeme a necháme ji vařit do měkka.Dáváme pozor, aby v ní stále byla voda, aby se nepřipálila. Fazolu dáme vařit do většího hrnce, nebo do něho pak budeme přidávat všechny potřebné věci na kyselicu a v něm pak hotová kyselica zůstane. Ještě do hrnce s fazolí dáme vařit zeleninu: mrkev, petržel, cibuli, česnek a celer.Zvlášť do druhého hrnce dáme vařit sterilované, nebo sudové zelí (asi malou sklínku, nebo zase jak chcete polívky více, tak můžete dát i celou větší sklínku)
Zelí musí být taky zalité vodou, aby se voda nevyvařila a zelí se nepřipálilo. Ale vždycky se musí zelí vařit zvlášť, nebo kdyby jsme ho vařili se zeleninou, tak by to moc dlouho trvalo, než by se zelenina uvařila.Zelí s vodou vaříme aspoň 45 minut a pak ho vylijeme i s tou vodou do hrnce s uvařenou fazolí..
Ještě v jednom kastrolku vaříme zvlášť trochu hřibů, čerstvých, nebo sušených. Ale pokud máte hřiby sterilované v plechovce, nebo ve sklence, tak ty můžete zrovna vysypat do hrnce s fazolí, ale slijte z nich pryč tu vodu.Nejlepší jsou hřiby praváky, ale můžou se použít i žampiony. Sterilované už nemusíte předem vařit.
V kastrolku s olejem si osmažím menší cibuli a až je zpěněná, tak do ní přidám trochu (asi 2 lžíce hladké mouky) a osmažím ji, aby byla zlatá a pak ji vylét do hrnce s fazolí a se vším co už tam mám.
Do hrnka si rozbiji asi 3 vajíčka, rozkvedlám je zase vidličkou a vyleji taky do všeho.Pak tam ještě přidám 3 vajíčka, uvařené natvrdo, zase protlačené přes kráječ na bramborový salát.Naposledy, co dám do kyselice je šlehačka, do které přidáme asi 2 lžíce hrubé mouky. Zase to vidličkou dobře rozmíchám a vyleji do kyselice.Všechno dobře promíchám a nechám to povařit. Pokud je kyselica hustá moc, přidám tam vody. Pokud je řídká přidám tam ještě trochu mlíka a v něm trochu mouky.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 11:50 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Vinobraní
Degustace vín
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Víno a vinařství
  Vinařská turistika
Vinařská oblast Morava
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Svaz moravských vinařů
 
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba